Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Το Σπήλαιο του Κύκλωπα στη Μαρώνεια κι εμείς


Το κατωτέρω σχόλιο προήλθε από τη σελίδα «Ξυλαγανή παλιά και νέα» στο fb και αφορά σε σχόλιο-άποψη ταξιδιώτη που ήρθε στην περιοχή μας,  ψάχνοντας να βρει το Σπήλαιο του Κύκλωπα, του Πολύφημου, όπως λέμε στα μέρη μας, και φυσικά τα …πρόκοψε!!!Ν.Β.

«Ανιστόρητοι ως Έλληνες…

5 Ιουνίου 2017

Πηγαίνοντας από την Κομοτηνή προς τα νοτιοανατολικά παράλια του νομού Ροδόπης, λίγο πριν φτάσουμε στην ιστορική από τα Ομηρικά χρόνια Μαρώνεια, μια ταμπέλα μας πληροφορεί πως δύο χιλιόμετρα αριστερά του δρόμου βρίσκεται το Σπήλαιο της Μαρώνειας. Ένα σπήλαιο προικισμένο με έναν συγκλονιστικό μύθο. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, μέσα σ’  αυτό το σπήλαιο κατοικούσε ο Κύκλωπας Πολύφημος. Ήταν αυτός που ταλαιπώρησε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του τους οποίους φυλάκισε στο σπήλαιο. Μάλιστα μερικούς από τους συντρόφους του Οδυσσέα, ο Πολύφημος τους εξέλαβε ως… σνακ. Με την σειρά του ο πολυμήχανος Οδυσσέας, αφού επιστράτευσε όλο του το ταλέντο, μέθυσε τον Πολύφημο παρασκευάζοντας κρασί από τους περίφημους αμπελώνες της Μαρώνειας. Στη συνέχεια τύφλωσε τον Πολύφημο Κύκλωπα με το ένα μάτι, προκειμένου να το σκάσει και να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι του προς την Ιθάκη.

Μπαίνοντας λοιπόν στον χωματόδρομο προς το σπήλαιο διανύεις τα δυο χιλιόμετρα αλλά σπήλαιο δεν βρίσκεις πουθενά. Μόνο σκουπίδια, φίδια, σαύρες και κάποια κράσπεδα που προφανώς αποτελούν μέρος ενός έργου που δεν τελείωσε ποτέ. Δηλαδή πεταμένα λεφτά.

Τελικά σπήλαιο δεν βρίσκεις και επιστρέφεις απογοητευμένος. Αν αυτό το σπηλαίο υπήρχε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο προικισμένο με έναν τέτοιο μύθο, οι επισκέπτες καθημερινά θα ήταν χιλιάδες. Όχι όμως στην Ελλάδα καθώς οι νεοέλληνες αποδείχθηκαν ανάξιοι κληρονόμοι μιας απίστευτης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και αυτή δεν είναι η μόνη απόδειξη.

Στο Wikipedia διαβάζουμε πως το σπήλαιο έχει μήκος 350μ περίπου και πλάτος 15-20μ και προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος. Είναι κλειστό για το ευρύ κοινό και μόνο σε επιστημονικές ομάδες επιτρέπεται η είσοδος για έρευνα. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτικές και σταλαγμιτικές μορφές και σπάνια πανίδα και ενδημούν 10 από τα 300 είδη νυχτερίδων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρεις στο φως κεραμικά αντικείμενα που δείχνουν ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε την Νεολιθική περίοδο. Τα πλούσια σε φώσφορο περιττώματα των νυχτερίδων γκουανό ήταν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής προπολεμικά από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το παράδειγμα της Γεωργίας…

Πριν μερικά χρόνια στα Omorfa Taxidia αναφερθήκαμε εκτενώς στο σπήλαιο του Προμηθέα στην Γεωργία. Ένας απολύτως αξιοποιημένος χώρος που έφερε στην περιοχή χιλιάδες επισκέπτες, έσοδα και θέσεις εργασίας. Και τι σχέση είχε ο Προμηθέας  με το σπήλαιο; Καμία. Απλώς οι έξυπνοι γεωργιανοί έδωσαν αυτό το όνομα στο Σπηλαίο, προκειμένου αυτό να αποκτήσει μύθο και προσωπικότητα και να αποτελέσει πόλο έλξης. Την ίδια ώρα εμείς οι ανιστόρητοι, το μόνο που ξέρουμε είναι να απομυθοποιούμε τους μύθους που γενναιόδωρα μας άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, μύθοι που διδάσκονται στα σχολεία σχεδόν όλου του κόσμου. Το μόνο που κάνουμε είναι να κοκορευόμαστε αλαζονικά πως όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες οι Ευρωπαίοι κοιμόντουσαν στα δέντρα και έτρωγαν βαλανίδια…

Πηγή: omorfataxidia.gr»

https://paratiritis-news.gr/details.php?id=192015