Τί λένε στον "Χ" ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτιος και η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρ. Καραδήμα
100 μαθητές από Γυμνάσια Οργάνης, Ξυλαγανής, Ν. Καλλίστης και Ιάσμου ξεναγήθηκαν στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
Διονύσης Βοργιάς
Η ανασκαφή του θεάτρου το 1981 από τον Ευάγγελο Πεντάζο στη θέση Καμπάνα αποκάλυψε το σημαντικότερο από τα ανεσκαμμένα μνημεία της Ελληνιστικής Μαρώνειας, ενταγμένο σε ένα οργανωμένο πολεοδομικό ιστό με προσανατολισμό προς τα νοτιοδυτικά. Οικοδομήθηκε την πρώιμη ελληνιστική περίοδο (τέλος 4ου- αρχές 3ου αι. π.Χ.) στις πλαγιές μιας ρεματιάς στους πρόποδες του Ισμάρου, σε μικρή απόσταση από το ιερό του Διονύσου.
Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας το οποίο εν έτει 2018 δεν έχει αναδειχθεί πλήρως, καθώς όχι μόνο οι τουρίστες αλλά ούτε και οι ντόπιοι δεν το επισκέπτονται μαζικά. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία ευχάριστη κινητικότητα, με την τελευταία μεγάλη επένδυση - με ευρωπαϊκούς πόρους - την προγραμματική περίοδο 2007-2013 να έχει καταστήσει από το 2015 το θέατρο αν μη τι άλλο προσβάσιμο και τρόπον τινά αναδεδειγμένο.
Στον χώρο του θεάτρου συναντούμαστε, στο πλαίσιο μαθητικών επισκέψεων που έγιναν με μέριμνα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο και την προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα για να μας μιλήσουν για το τί έγινε και το τί απομένει ή καλύτερα πρέπει να γίνει.
ΧΡ. ΜΕΤΙΟΣ: "Υπάρχουν ακόμη αδυναμίες, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται"
"Έργα σημαντικά, που χρηματοδοτήθηκαν από Ευρωπαϊκούς Πόρους μέσα από το Επιχειρησιακό μας πρόγραμμα κι έχουν αναδειχθεί, πρέπει να προβάλλονται, να τα γνωρίζουμε και να τα αναδείξουμε, γιατί αποτελούν πόλο προσέλκυσης τουριστών και βοηθούν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας", σημείωσε ο Χρήστος Μέτιος, για να χαρακτηρίσει το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας ως "ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Περιφέρειάς μας, το οποίο με πόρους της ΕΕ (2 εκ. ευρώ) από την προηγουμένη προγραμματική περίοδο 2007-2013, έχει συντηρηθεί και πλέον μπορεί να φιλοξενεί παραστάσεις και είναι επισκέψιμο για τουρίστες και πολίτες της περιοχής".
Παρόλα αυτά αναγνωρίζει πως "υπάρχουν ακόμη αδυναμίες, ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς όφελος των κατοίκων και της περιοχής" και αναφέρει ότι υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών.
Ο περιφερειάρχης μιλάει και για τον γενικό σχεδιασμό: "Η ανάδειξη σημαντικών μνημείων σε όλη την Περιφέρεια είναι βασική μας πολιτική. Γι' αυτό και διαθέτουμε σημαντικούς πόρους στα αρχαία θέατρα Φιλίππων, Θάσου, Μαρωνείας, και σε πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως και στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, ο αρχαιολογικός χώρος Σαμοθράκης, το τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου", ενώ αναδεικνύει για μία ακόνη φορά - μία ιστορία που πραγματικά χρονίζει - δηλαδή την παραλιακή σύνδεση Μαρωνείας Ροδόπης και Δικέλλων Έβρου.
Καταληκτικά, μιλάει για συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδοπης και υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά στη σύνδεση των μνημείων που βρίσκονται στην αρχαία Εγνατία Οδό, ενώ αναδεικνύει και τα δυνατότητα - επικουρικά - να προστεθούν κι άλλα μνημεία στον αρχικό σχεδιασμό.
Χρ. Καραδήμα: "Μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας"
Διαπιστώνει μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας στο αρχαίο θέατρο, η Χρύσα Καραδήμα, που υπογραμμίζει ότι από τις αρχές Μαΐου με επτάμηνη σύμβαση έχει προσληφθεί φύλακας στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, άρα η επισκεψιμότητα κατά την θερινή περίοδο λογίζεται εξασφαλισμένη.
Η κα Καραδήμα χαρακτηρίζει τη Μαρώνεια ως τον "σημαντικότερο χώρο από άποψη αρχαιοτήτων στη Ροδόπη", και μας λέει τί επεμβάσεις έχουν γίνει: "Έχει γίνει ήδη η αποκατάσταση και αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, εργασίες συντήρησης, στερέωσης και ανάδειξης του ιερού του Διονύσου που είναι γύρω στα 300 μέτρα μακριά, ενώ παλιότερα έγιναν επεμβάσεις στον Άγιο Χαράλαμπο στο ρωμαϊκό πρόπυλο-ρωμαϊκή αγορά και από την τότε εφορεία Βυζαντινών μνημείων στην παλαιοχριστιανική Βασιλική ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο που είναι ο επισκοπικός ναός της Μαρώνειας στον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ.".
Συμπληρώνει τί πρέπει να γίνει: "Επομένως, έχουμε δύο νησίδες αρχαιολογικών μνημείων στη Μαρώνεια, που χρειάζονται μία περαιτέρω επέμβαση για να γίνουν πιο αναγνώσιμα και να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες". Η κα Καραδήμα εξηγεί ότι πρέπει να γίνουν κάποιες επεμβάσεις εξωραϊσμού που περιβάλλοντος χώρου (π.χ. υποδομές επισκεπτών όπως WC) και στόχος είναι "στον Άγιο Χαράλαμπο η ένωση τριών σημαντικών μνημείων: Του ρωμαϊκού προπύλου, της ρωμαϊκής αγοράς και της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής".
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜΘ, συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στην πανευρωπαϊκή καμπάνια "Η Ευρώπη στην Περιοχή Μου".
Στο πλαίσιο της φετινής καμπάνιας, μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου από σχολεία απομακρυσμένων περιοχών έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Περιφέρειας Έτσι, το πρωί της Τρίτης 8 Μαΐου στη Ροδόπη 100 περίπου μαθητές από τα Γυμνάσια Οργάνης, Ξυλαγανής, Ν. Καλλίστης και Ιάσμου Ροδόπης επισκέφτηκαν το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας.
Τους μαθητές υποδέχθηκε η δραστήρια αρχαιολόγος - μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα, η οποία με μια διαδραστική παρουσίαση ενημέρωσε τους μαθητές για την ιστορία του θεάτρου κι ευρύτερα της Μαρώνειας. Κανείς τους δεν σήκωσε το χέρι όταν η κα Δαλακούρα ρώτησε αν έχουν ξαναεπισκεφτεί το αρχαίο θέατρο, κάτι που αποτελεί τροφή για σκέψη προς όλους μας, για το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε τί υπάρχει εντός του νομού. Η παρουσίαση της αρχαιολόγου σίγουρα έμεινε στο μυαλό και χαροποίησε τους μαθητές!
Η ΟΜΟΡΦΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν. ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ
Μία όμορφη πρωτοβουλία παρακολουθήσαμε, κι ήρθε από το γυμνάσιο Νέας Καλλίστης. Οι μαθήτριες Μαρίνα Μπαλαμπάνη στο ρόλο της ωραίας Ελένης και Μαρία Σιδερά στο ρόλο του Μενέλαου, ανέβασαν στο αρχαίο θέατρο ένα μικρό απόσπασμα της Ελένης του Ευριπίδη.
Η φιλόλογός τους Γιώτα Λιάπη μας ενημερώνει αναλυτικά: "Στην 3η Γυμνασίου το αναλυτικό πρόγραμμα προβλέπει τη διδασκαλία της Ελένης, την τραγωδία του Ευριπίδη.
Τα παιδιά είναι καλό να καταλαβαίνουν πως αυτό που διαβάζουν προβλέπεται για παίξιμο στο θέατρο, καθώς είναι ένα θεατρικό έργο. Κάναμε κάποια σκετσάκια μέσα στην τάξη και τα παιδιά θέλησαν να ανεβάσουμε παράσταση.
Φυσικά, επειδή το έργο είναι πολύ μεγάλο, εμείς κάναμε μία διασκευή. Συμμετέχουν σχεδόν όλα τα παιδιά, το καθένα με τον τρόπο του - ηθοποιοί, σκηνοθέτες κλπ - και γενικώς το ευχαριστιούνται πάρα πολύ. Στο τέλος της χρονιάς θα ανεβεί η παράσταση εντός του σχολείου". Αυτή η εκδρομή επομένως, σίγουρα χαράχθηκε στη μνήμη των συγκεκριμένων μαθητών!
Βίντεο:
https://www.xronos.gr/reportaz/arhaio-theatro-maroneias-ti-egine-kai-ti-prepei-na-ginei