Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Επιτέλους φωταγωγήθηκε επαρκώς ο δρόμος των Προσκυνητών


Σύνηθες είναι οδηγοί να αναπτύσσουν ξέφρενες ταχύτητες παρ’ ότι διέρχονται από κατοικημένο οικισμό

Διονύσης Βοργιάς

Επιτέλους φωταγωγήθηκε επαρκώς ο δρόμος που διέρχεται εντός του οικισμού των Προσκυνητών στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών. Ο δρόμος που ενώνει Ξυλαγανή και Μαρώνεια περνάει μέσα από το χωριό των Προσκυνητών. Σύνηθες είναι οδηγοί να αναπτύσσουν ξέφρενες ταχύτητες στο σημείο, παρ’ ότι διέρχονται από κατοικημένο οικισμό. Ως εκ τούτου η ελλιπής φωταγώγηση που υπήρχε, δημιουργούσε κινδύνους για ατυχήματα.

Το θέμα πρόταξε ως μείζον ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών Πάνος Παρασκελίδης και σε αυτό ανταποκρίθηκε ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Καρύδης. Έτσι, όπως επιβεβαίωσε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος αλλάχθηκαν λάμπες σε 27 φωτιστικά.

Ασφαλώς, για να αποφευχθούν ατυχήματα αυτό που χρειάζεται πρώτα και κύρια, είναι οδηγική παιδεία από τους διερχόμενους, που πρέπει να αντιληφθούν πως περνούν από την «καρδιά» ενός οικισμού και πρέπει να διέρχονται με χαμηλές ταχύτητες.

https://www.xronos.gr/epikairotita/epiteloys-fotagogithike-eparkos-o-dromos-ton-proskyniton

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Το εξαιρετικό ημερολόγιο - αφιέρωμα στα 100 χρόνια άφησε πίσω της η Κ. Περβανά


Αεικίνητη μέχρι και τους τελευταίους μήνες της ζωής ήταν η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία»

Διονύσης Βοργιάς

Αεικίνητη μέχρι και τους τελευταίους μήνες της ζωής της ήταν η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» Κική Περβανά, η οποία ήθελε ο σύλλογος στον οποίο προέδρευε να τιμήσει την επέτειο των 100 ετών ελευθερίας. Έτσι, με πρωτεργάτισσα και εμπνεύστρια την ίδια, ο σύλλογος γυναικών Μαρώνειας σχεδίασε και δημοσίευσε το ημερολόγιό του για το 2020, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια.

«Ξεκίνησα να μαζεύω υλικό τον Ιούλιο του 2019», είχε πει στον «Χ» η Κ. Περβανά για το ημερολόγιο, μέσα από το οποίο αναβλύζει η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Μαρώνειας.

Το μήνυμα του συλλόγου

Στην πρώτη σελίδα του ημερολογίου υπάρχει το μήνυμα του συλλόγου:

«Ο Σύλλογος Γυναικών Μαρώνειας ‘Ιππαρχία’ εκδίδει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ένα ημερολόγιο εμπνευσμένο από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Μαρώνειας.

Η προσπάθεια του Συλλόγου είναι να καταγραφούν –έστω και επιγραμματικά- στη σειρά αυτή των ημερολογίων, στοιχεία του τόπου και των ανθρώπων του. Στοιχεία που αποτελούν ενδεικτικά δείγματα της διαδρομής και της συνεχούς παρουσίας της Μαρώνειας στο χθες και στο σήμερα και πιστοποιούν τη μεγάλη συμβολή της στη σημερινή εικόνα του Νομού Ροδόπης και της Θράκης γενικότερα.

Το θέμα του φετινού ημερολογίου είναι το κτίριο που φιλοξένησε για περισσότερα από εκατό χρόνια το Δημοτικό Σχολείο της Μαρώνειας, δωρεά των Μαρωνιτών ευεργετών αδερφών Χατζέα, με την ονομασία Χατζέιος Αστική Σχολή.

Στο πρώτο μέρος του ημερολογίου παρατίθεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του σχολείου από την ανέγερσή του μέχρι σήμερα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το ημερολόγιο του 2020 και είναι παράλληλα ένα φωτογραφικό λεύκωμα του σχολικού κτηρίου ως οικοδομήματος αλλά και ως κυψέλης μόρφωσης των παιδιών της Μαρώνειας, κύριου σημείου αναφοράς της ζωής του χωριού».

Η Χατζέιος Σχολή

Το εξώφυλλο του ημερολογίου κοσμεί η Χατζέιος Σχολή, ή αλλιώς το γνωστό παλιό Δημοτικό Σχολείο Μαρώνειας, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει η μαρμάρινη επιγραφή της εισόδου του Δημοτικού, που αναγράφει: «Ανηγέρθη δαπάναις αδελφών Χατζέα εν έτει 1908».

Η Χατζέιος Σχολή κράτησε ζωντανό το ελληνικό φρόνημα μέσα από την εκπαίδευση, προσφέροντας εθνική υπηρεσία στην πατρίδα, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Ο Γάλλος στρατηγός Σαρπύ, επικεφαλής της διασυμμαχικής κυβέρνησης της Θράκης (1919-2020), επισκέφθηκε τη Μαρώνεια, με τη συνοδεία του Έλληνα Αρμοστή Χαρισίου Βαμβακά και του εκ Μαρωνείας Πατριαρχικού Εξάρχου Αρχιμ. Μιχαήλ Κωνσταντινίδη (μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αμερικής). Η καταφανής ελληνικότητα της περιοχής και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων εντυπωσίασαν τον Γάλλο αξιωματούχο.

Πηγές ημερολογίου

Το 2008 εορτάστηκαν στη Μαρώνεια τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Χατζέιου Σχολής και εκδόθηκε από τον Δήμο Μαρώνειας ένα αφιερωματικό τεύχος, με τίτλο «1908-2008: Χατζέιος Σχολή, 100 χρόνια ιστορίας». Τα κείμενα και η επιμέλεια του εντύπου και του φωτογραφικού υλικού ήταν της φιλολόγου Τζένης Κατσαρή Βαφειάδη. Το τεύχος αυτό αποτέλεσε την κυριότερη πηγή για το υλικό του ημερολογίου. Μέρος του φωτογραφικού υλικού του ημερολογίου προσφέρθηκε από τους κατοίκους της Μαρώνειας.

Το ημερολόγιο του Συλλόγου Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» για το έτος 2020, με θέμα Χατζέιος Σχολή (Δημοτικό Σχολείο Μαρώνειας), δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο 2019. Επιμέλεια: Βασιλική Περβανά, Άννα Βεκίνη. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση που εντύπου έγινε στο τυπογραφείο Μπραντής Κ.

Σχόλιο «Χ»

Στον δημοσιογραφικό χώρο υπάρχουν κάποια θέματα που δεν δημοσιεύονται την ίδια μέρα με αυτή που έχουν καταγραφεί ή γραφεί. Συνήθως γίνονται με ανθρώπους που ξέρουμε ότι… δεν θα μας παρεξηγήσουν, καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσφορά και λιγότερο για την προβολή. Ένα από αυτά τα θέματα ήταν και το παρόν στην αρχική του μορφή, το οποίο καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2020 με την Κ. Περβανά, ωστόσο τότε δεν δημοσιεύτηκε καθώς ο γράφων θεώρησε σκόπιμο να κυκλοφορήσει πιο κοντά στον Μάιο 2020, όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της επετείου. Δυστυχώς, μεσολάβησε ο θάνατος της Κικής Περβανάς… Το παρόν δημοσιεύεται σήμερα στη μνήμη της.

https://www.xronos.gr/epikairotita/exairetiko-imerologio-afieroma-sta-100-hronia-afise-piso-tis-i-k-pervana




Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Τους μάζεψε όλους στο «τελευταίο αντίο» η Βασιλική Περβανά


Δυο κλαδιά ελιάς πήρε μαζί της και την αγάπη κι εκτίμηση όλων και κυρίως όσων δεν την είχαν εκφράσει ποτέ όταν ζούσε…

Της Μελαχροινής Μαρτίδου

Η Βασιλική -Κική- Περβανά, μία από τις πλέον δραστήριες γυναίκες της Ροδόπης, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών «Ιππαρχία» της Μαρώνειας, με ατέρμονη αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους της, δεν είναι πλέον κοντά μας. Η είδηση έγινε γνωστή μέσω συγγενικών της προσώπων, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κική Περβανά βρέθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με καρδιακό πρόβλημα, όπου και κατέληξε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, σε ηλικία μόλις 66 ετών.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το αισθήματα όλων όσων τη γνωρίζαμε.

Μαρώνεια: Πλήθος κόσμου στην κηδεία της

Αυτοδιοικητικοί που υπήρξαν αντίπαλοι, που  ήταν συναγωνιστές της, φίλοι αλλά και «εχθροί» γέμισαν την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου για το στερνό αντίο της κυράς της Μαρώνειας, της Κικής Περβανά, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου συχνά εκκλησιαζόταν, κατάμεστη όπως και ο αύλειος χώρος, σε μια ατμόσφαιρα όπου πλανιόταν το ‘γιατί τόσο νωρίς’ ενώ είχε να δώσει τόσα πολλά. Αρχιμανδρίτες και ιερείς τέλεσαν την εξόδιο ακολουθία ενώ τραγικές φιγούρες ο σύζυγος Γιώργος Μοσχοδίνης, ο αδελφός Στράτος Περβανάς και η οικογένειά του, οι κουμπάροι, οι συγγενείς βίωναν την αναπάντεχη απώλεια της αεικίνητης Κικής που κείτονταν στο φέρετρο «ολοζώντανη» και περιποιημένη, κοκέτα όπως την γνώριζαν όλοι λες και θα σηκωνόταν να αρχίσει την δράση…

«Όλοι την γνωρίζαμε για το ελληνοχριστιανικό της ήθος και την αγαπούσαμε ασχέτως αν είχαμε και κάποια αντίθετη άποψη, μας ενθουσίαζε το σθένος και η δυναμικότητά της, η θέληση να επιλύει με συγκλίσεις αντίθετες απόψεις για το καλό της τοπικής κοινωνίας», είπε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π.  Χρυσόστομος της Ξυλαγανής.

«Ήταν το ακατέργαστο διαμάντι», είπε φανερά συγκινημένος ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος που παρέστη με την σύζυγό του- για να διαβεβαιώσει ότι θα τιμηθεί στην ενότητα των σύγχρονων προσωπικοτήτων της ευρύτερης περιοχής κάνοντας αναφορά στην κυρά Κατίνα των Ασκητών και σε άλλες γυναίκες που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναγνωρίσει ως τα γυναικεία σύμβολα της περιοχής. «Υποκλίνομαι αγαπημένη Κική μπροστά σου όπως όλοι οι συνδημότες μας δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ» πρόσθεσε ο δήμαρχος, αναγνωρίζοντας την συμβολή της τόσο στην πρόσφατη υποδοχή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στην υποδοχή των μελών του Δρομέα Θράκης και σε ένα πλήθος άλλων συνεργασιών που ετοιμαζόταν.

Η Κική Περβανά,  ήταν ο σύνδεσμος με τους απανταχού Μαρωνίτες, επικοινωνούσε και ήταν δεκτική σε συνεργασίες με όποιον ήθελε να αναδείξει τη περιοχή, να γνωρίσει την σύγχρονη  Μαρώνεια με το βαρύ ιστορικό παρελθόν χωρίς να φείδεται χρόνου και κόπου.

Κάποιοι δεν καταλάβαιναν αυτό το πάθος και την ασίγαστη ενέργεια της, που την εκλάμβαναν ως φιλοδοξία αυτοπροβολής, δεν στοιχιζόταν στην δύσκολη προσπάθεια της εθελοντικής προσφοράς, αδιαφορούσαν και άφηναν την Κική να αγωνίζεται μόνη με  την συμπαράσταση λίγων κι εκλεκτών. Η απώλειά της θα αποκαλύψει πόσο έχει φτωχύνει η Μαρώνεια.

Όπως έλεγαν κύκλοι του περιβάλλοντος «η δραστήρια πρόεδρος της Ιππαρχίας εισέπραξε εκατοντάδες μηνύματα αγάπης διαδικτυακά, που αν τα βίωνε και σε πολύ μικρότερο ποσοστό εν ζωή θα ήταν τρισευτυχισμένη… Εκείνη όμως δημιουργούσε, οραματιζόταν και υλοποιούσε πράγματα αδιαφορώντας για μικρόψυχες τακτικές και λογικές βάζοντας υπέρ πάντων την Μαρώνεια».

Η θλιβερή είδηση του θανάτου της μετά από επέμβαση ανοικτής καρδιάς στην Θεσσαλονίκη συγκλόνισε και έφερε στην Μαρώνεια επώνυμους και μη για το στερνό αντίο. Από Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη. Παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης, οι πρώην δήμαρχοι Γιάννης Σταυρίδης, Ηλίας Ιωαννάκης, Μένιος Παπαναστασίου, Χρήστος Παπανικολάου, ο επικεφαλής του συνδυασμού που πολιτεύτηκε στις πρόσφατες εκλογές Απόστολος Ιωάννου, ο πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Προσκυνητών Παναγιώτης Παρασκελίδης,  πρόεδροι συλλόγων, εκπρόσωποι βουλευτών, επιχειρηματίες της περιοχής, εκπρόσωποι αλιέων, μεταξύ εκατοντάδων πολιτών που έσπευσαν για το τελευταίο αντίο.

Ακολούθησε δεξίωση στου Στράτου Ζερβούλη ενώ το γραφείο τελετών Παπαδόπουλου  φρόντισε άψογα την όλη τελετή.

https://www.xronos.gr/koinonia/toys-mazepse-oloys-sto-teleytaio-antio-i-vasiliki-pervana



Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Πενθεί η Μαρώνεια: Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Περβανά


Μία από τις πλέον δραστήριες, ευγενής και με ήθος γυναίκες της Ροδόπης

Η Βασιλική -Κική- Περβανά, μία από τις πλέον δραστήριες γυναίκες της Ροδόπης, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικων «Ιππαρχία» της Μαρώνειας, με ατέρμονη αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους της, δεν είναι πλέον κοντά μας. Η είδηση έγινε γνωστή μέσω συγγενικών της προσώπων, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κα Περβανά βρισκόταν εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με καρδιακό πρόβλημα, όπου και κατέληξε πριν δύο ώρες.

Η εκλιπούσα μόλις 66 ετών ήταν αφιερωμένη στην προσφορά μέσα από συλλογικές δράσεις που αγκάλιαζαν μικρούς και μεγάλους, με πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Μαρώνειας σαν μια ιστορική αστική πόλη με το Ομηρικό της παρελθόν, με ιδέες που πάντα επιζητούσε την συνεργασία για να υλοποιηθούν, με έμφαση στον πολιτισμό, την μουσική, τις τέχνες, με συμμετοχή στα κοινά, την αυτοδιοίκηση ακούραστη και δυναμική. Ήταν αυτή που υποδέχθηκε με μια αγκαλιά από κλαδιά ελιάς τον Πρόεδρο της δημοκρατίας κ.κ. Παυλόπουλο στην είσοδο του μουσείου ζητώντας με τον δικό της τρόπο την στήριξή του. Ήταν ετοιμοπόλεμη για κάθε ωραία πρωτοβουλία που αφορούσε την περιοχή.  Μετά την πρόσφατη συνταξιοδότησή της είχε αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι σε εθελοντικές δράσεις σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει την κοινωνία της Μαρώνειας και ευρύτερα, με εκδόσεις πρωτοβουλίες αιμοδοσίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά κ.α. Η απώλειά της μεγάλη.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το αισθήματα όλων όσων τη γνωρίζαμε.

https://www.xronos.gr/epikairotita/penthei-i-maroneia-efyge-apo-ti-zoi-i-vasiliki-pervana

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Προτάσεις για τον τουρισμό της Μαρώνειας, στα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού


Ένας νέος κύκλος επαφών στην πρωτεύουσα για τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών

Νέα σειρά επαφών με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος.

Με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αναλύθηκαν οι προοπτικές αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προσβασιμότητας στις παραλίες και καταδυτικού τουρισμού με πεδίο υλοποίησης την περιοχή της Μαρώνειας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Θεόδωρος Λιβάνιος υιοθέτησε προτάσεις του δημάρχου που αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας των ΟΤΑ και δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για σοβαρά προβλήματα του Δήμου.

Τέλος, ύστερα από υπόδειξη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων και διαδρομών της Μαρώνειας και την συναίνεση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον διευθυντή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού Ανδρέα Ντάρλα, με τον οποίο συμφωνήθηκαν δράσεις προστασίας, ανάδειξης και προβολής του σπηλαίου της Μαρώνειας.

https://www.xronos.gr/politiki/protaseis-gia-ton-toyrismo-tis-maroneias-sta-ypoyrgeia-toyrismoy-kai-politismoy

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Τον Απρίλιο η δημοπράτηση του δρόμου Μαρώνεια - Δίκελλα


Πήρε «πράσινο φως» από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ

Θανάσης Τσολάκης

Αύξοντα αριθμό -16- είχε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ το θέμα για την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέσει τη Μαρώνεια με τα Δίκελλα του Έβρου (σημείου Βρύση Μουσά).

Πάρα πολλά έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο έργο, που θα έχει προϋπολογισμό 12.5 εκ ευρώ, ωστόσο πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία.

Μετά το «πράσινο φως» της οικονομικής επιτροπής, το έργο πάει προς δημοπράτηση, κάτι που υπολογίζεται ότι θα συμβεί τον προσεχή Απρίλιου. Άρα λοιπόν έως το καλοκαίρι, θα έχει οριστεί και ο ανάδοχος και μετά η υλοποίησή του θα είναι θέμα χρόνου.

Από κει και πέρα, στόχος της Περιφέρειας ΑΜΘ παραμένει η ολοκλήρωση της διασύνδεσης του παραλιακού μετώπου του νομού Ροδόπης (από τη Μαρώνεια μέχρι το Φανάρι), που όμως «σκοντάφτει» στην διάβαση της Αγίας Μαρίνας.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς είπε ότι «θα δημοπρατηθεί ένα έργο πνοής, το οποίο αποτελούσε προεκλογική δέσμευση ήδη από το 2014» και εξέφρασε την ικανοποίησή του.

https://www.xronos.gr/reportaz/ton-aprilio-i-dimopratisi-toy-dromoy-maroneia-dikella

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ο Κ. Βελόπουλος εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν εκμεταλλεύεται το χρυσό της Θράκης


Το ίδιο έκανε και στις προηγούμενης κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

«Το αυτί» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και τον προκατόχων του, τράβηξε ή έστω επιχείρησε να τραβήξει ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, επειδή δεν εκμεταλλεύεται τον χρυσό της Θράκης!

Όσο απίστευτο και αν μοιάζει αυτό, ο κος Βελόπουλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «κύρωση της σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο», μεταξύ άλλων, είπε: «Αν βγάζαμε τα ορυκτά που έχει η χώρα μας, η Ελλάδα θα ήταν πλούσια. Δεν το κάναμε ποτέ. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ κάνατε αγώνα για τον χρυσό και μετά σωπάσατε. Ο χρυσός είναι πολύ σημαντικό μέταλλο. Μπορεί να πάρει λεφτά η Ελλάδα. Όμως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνατε τίποτα για να αποκομίσει οφέλη η Ελλάδα.

Τα ορυκτά δεν έχουν μόνο οικονομικό όφελος για την χώρα αλλά της δίνουν και οικονομική ισχύ. Όταν μία χώρα έχει φυσικό αέριο και ορυκτό πλούτο καταλαμβάνει σημαντική θέση στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής».

Όπως είναι προφανές, τα πυρά Βελόπουλου δεν είχαν αποδέκτη μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υφιστάμενη κυβέρνηση, αλλά και όλες τις προηγούμενες, αφού κατά την βελοπούλεια άποψη, η μη εκμετάλλευση των ορυκτών συνιστά «ανικανότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε: «η Χαλκιδική έχει 160 τόνους χρυσό, 2 χιλιάδες τόνους άργυρο και 1,5 τόνο μόλυβδο. Το λέει ο κ. Μέλφος, καθηγητής Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος λέει ότι το ρήνιο, είναι ένα από τα υλικά που χρειάζεται κάθε κινητό τηλέφωνο. Το ρήνιο χρησιμοποιείται επίσης στους καταλύτες των αυτοκινήτων. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια αποθέματα σε 4 – 5 περιοχές της Θράκης. Κανείς δεν έκανε τίποτα για να εξορυχθεί και να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία».

Σημειώνεται δε ότι στις πρόσφατε εκλογές η «Ελληνική Λύση» είχε γεμάτα ψηφοδέλτια στη Θράκη, ενώ είχε περάσει ακόμη και ως «φαβορί» ειδικά για τον Έβρο, αλλά τελικά δεν εξέλεξε βουλευτή στην περιοχή.

https://www.xronos.gr/politiki/o-k-velopoylos-egkalei-tin-kyvernisi-giati-den-ekmetalleyetai-hryso-tis-thrakis

Τοποθετήθηκε σήμανση «έργων» στο ύψος της Μέστης


Ευχή όλων να γίνει επιτέλους «βατός» ο δρόμος

Θανάσης Τσολάκης

Θετικά «μηνύματα» στέλνουν τα σήματα που τοποθετήθηκαν στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Μέστης (και λίγο πριν τα διόδια με κατεύθυνση από την Αλεξανδρούπολη προς την Κομοτηνή) καθώς υποδηλώνουν ότι επιτέλους ξεκινούν τα έργα συντήρησης του οδοστρώματος το οποίο πλέον έχει περιέλθει σε οικτρή κατάσταση.

Η ανάθεση του έργου για τη συντήρηση του τμήματος Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή, είχε ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Ιανουαρίου και όπως φαίνεται πλέον θα ξεκινήσει και η υλοποίησή του.

Το οδόστρωμα, πέρα από την ακεραιότητα των οχημάτων, πλέον θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή των οδηγών και επιβατών καθώς πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, που όμως σε πολλά σημεία του είναι αδύνατον να οδηγήσει κανείς με ταχύτητα 50-70 χλμ/ώρα.

«Φταίει το ΤΑΙΠΕΔ»

Σε μία πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της Εγνατία Οδός Α.Ε. επέρριψαν την ευθύνη για την κατάσταση του οδοστρώματος στο ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι αυτό δεν όρισε σαφώς την κατάσταση, ώστε τα χρήματα που εισπράττονται από τους σταθμούς διοδίων να χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του δρόμου, αλλά αντιθέτως απορροφώνται -παρανόμως κατά τους εργαζόμενους- σε δάνεια της εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι η αποκατάσταση του δρόμου, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αν κάποιος οδηγήσει τα 60 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Κομοτηνή από την Αλεξανδρούπολη, θα διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός.

https://www.xronos.gr/reportaz/topothetithike-simansi-ergon-sto-ypsos-tis-mestis



Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ξεκινά το έργο της οδικής σύνδεσης Μαρώνειας - Δικέλλων


Ένα έργο που «λιμνάζει» χρόνια κι έχει συγκεντρώσει υπέρμαχους και πολέμιους

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σε φάση υλοποίησης περνάει σύντομα το έργο της οδικής σύνδεσης της Μαρώνειας με τον οικισμό των Δικέλλων, που βρίσκεται στο «τέλος» του νομού Έβρου και έτσι το παραλιακό μέτωπο Ροδόπης – Έβρου θα είναι διασυνδεδεμένο.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Πρόκειται για την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια με την παραλία των Πετρωτών και τα όρια του νομού Έβρου, προϋπολογισμού περίπου 12.5εκ. ευρώ.

Ο δρόμος, συνολικά, θα ξεκινάει νότια της Μαρώνειας, θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, θα διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας και τα τείχη της αρχαίας Ισμάρας, θα συνεχίζει πάνω από την παραλία Πετρωτών και τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης και θα καταλήγει στον υπάρχοντα δρόμο προς Δίκελλα και Μάκρη. Στο τμήμα Μαρώνεια – Πετρωτά, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί περιορισμοί, ο δρόμος θα έχει πλάτος 6,5 μέτρα, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα το πλάτος θα προσαρμόζεται στο διαθέσιμο χώρο.

Θετικά βλέπει το έργο το ΕΒΕΡ

Το έργο αυτό, που θα γίνει από την Περιφέρεια ΑΜΘ και η υλοποίησή του εγκρίνεται και τυπικά αύριο Πέμπτη από την Οικονομική Επιτροπή, χαιρετίζει θετικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης.

Από την άλλη πλευρά όμως, όπως είπε ο κος Γραβάνης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm πρέπει να υπάρξει επιτέλους η οδική διασύνδεση όλου του παραλιακού μετώπου του νομού Ροδόπης από τη Μαρώνεια μέχρι το Φανάρι και εν τέλει όλου του παραλιακού μετώπου της ΠΑΜΘ.

Σε πρώτη φάση όμως, ο δρόμος που θα συνδέσει τη Μαρώνεια με το Φανάρι «σκοντάφτει» στην επί δεκαετίες τραγική ιρλανδική διάβαση της Αγίας Μαρίνας.

Ωστόσο, όταν και εφόσον γίνει αυτή οδική σύνδεση των παραλιακών περιοχών της Ροδόπης, θα δώσει μία σημαντική τουριστική ώθηση στην περιοχή και άρα μία ώθηση στην επιχειρηματικότητα εν γένει.

Πάντως, στο παρελθόν ο «Χ» έχει καταγράψει κι αρκετά αρνητικά σχόλια από κατοίκους και παραθεριστές στην ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας, που κάνουν λόγο για καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης.

https://www.xronos.gr/reportaz/xekina-ergo-tis-odikis-syndesis-maroneias-dikellon

Επιτέλους πράσινο φως για την ασφαλτόστρωση του δρόμου του αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας


Την δημοπράτηση της κατασκευής του δρόμου αναμένεται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ

Το πράσινο φως στην διακήρυξη που αφορά την ασφαλτόστρωση του δρόμου που διέρχεται από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, έως τον αρχαιολογικό χώρο βρύση Μουσά που βρίσκεται στα όρια Ροδόπης-Έβρου, προϋπολογισμού 12.450.000 ευρώ με Φ.Π.Α., αναμένεται να δώσει την Πέμπτη η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ο δρόμος αυτός, ο οποίος αποτελεί διαχρονικό αίτημα, θα συνδέει την Μαρώνεια με τον Έβρο διασχίζοντας την μαγευτική, αλλά ελάχιστα γνωστή παραλιακή ζώνη της Ανατολικής Ροδόπης.

Ο δρόμος αυτή τη στιγμή υφίσταται, αν και ως χωματόδρομος, και η υλοποίησή του έργου αναμένεται να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την αύξηση των επισκεπτών σε αυτή, ενώ σε πρώτη φάση θα βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα πρόσβασης στο Αρχαίο Θέατρο.

Να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής θα εισαχθεί το πρώτο υποέργο: «Περιοχή Μαρώνειας Χ.Θ. 0+00 έως αρχαιολογικό χώρο βρύση Μουσά στη Χ.Θ. 13+960» προϋπολογισμού 12.450.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α» το οποίο αποτελεί και το κυριότερο κομμάτι του συνολικού έργου της Βελτίωσης του δρόμου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Στο σύνολό του το έργο, που έχει προϋπολογισμό 13.500.000 ευρώ, προβλέπει νέα οριζοντιογραφική χάραξη της οδού μήκους 14.658,58 μέτρων. Η οδός με έναρξη τον ισόπεδο κόμβο νοτίως της Μαρώνειας θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας, τα τείχη της Αρχαίας Ισμάρας, διέρχεται πάνω από την παραλία Πετρωτών και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσημβρίας και καταλήγει προ της υφιστάμενης ασφαλτοστρωμένης οδού προς Δίκελλα - Μάκρη.

Η διατομή που θα εφαρμοστεί κατά κανόνα στην οδό Μαρώνεια - Πετρωτά (στις περιοχές που δεν υφίστανται αρχαιολογικοί περιορισμοί), είναι η ελάχιστη δυνατή που προτείνουν οι Ελληνικοί Κανονισμοί που θα έχει συνολικό κυκλοφορούμενο πλάτος 6,5 μέτρα. Το έρεισμα θα έχει πλάτος 0,5 μέτρα και στις περιοχές όπου απαιτείται τοποθέτηση στηθαίου ασφαλείας θα διαπλατύνεται κατά 0,5 μέτρα.

Σε περιοχές που υπάρχει περιορισμός από την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων και σχηματισμών, αλλά και από έντονο εδαφικό ανάγλυφο όπου θα απαιτούνταν εκτεταμένες εκσκαφές, η εφαρμοστέα διατομή θα προσαρμόζεται στο διαθέσιμο χώρο. Στις περιοχές i) έναρξης του έργου, ii) Δυτικού τμήματος των Μακρών Τειχών iii) Σύναξης και iv) προ της διασταύρωσης προς Άγιο Ευγένιο προβλέπονται συνολικά τέσσερις χώροι στάθμευσης.

Στις διασταυρώσεις της εν λόγω οδού με την οδό Μαρώνεια - Άγιο Χαράλαμπο και την οδό Πετρωτών - Παραλίας πετρωτών (έναρξη και στο 12ο χλμ του έργου) προβλέπεται η κατασκευή δύο τετρασκελών ισόπεδων κόμβων.

Από την έξοδο του πρώτου χώρου στάθμευσης έως και το αρχαίο θέατρο και σε μήκος 1.410 μέτρων προβλέπεται κατασκευή λιθόστρωτης λωρίδας (πεζόδρομου) πλάτους 2,05 μέτρων ενώ αποκαθίστανται και δύο πλατώματα θέασης με τις προσβάσεις τους στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου.

Επίσης θα κατασκευαστούν 80 τεχνικά για την απορροή των υδάτων, ενώ θα κατασκευαστεί και μία γέφυρα ανοίγματος 28,50 μέτρων. Προβλέπεται επίσης ο οδοφωτισμός στους κόμβους και στον 1ο χώρο στάθμευσης. Στην περιοχή των Μακρών τειχών και εξαιτίας του μικρού διαθέσιμου πλάτους οδοστρώματος, θα τοποθετηθεί σύστημα αυτόνομων φωτεινών σηματοδοτών ώστε η κυκλοφορία να πραγματοποιείται εκ περιτροπής.

https://www.paratiritis-news.gr/article/222117/Epitelous-prasino-fos-gia-tin-asfaltostrosi-tou-dromou-tou-arxaiou-Theatrou-Maroneias

Η Μαρώνεια έχει πλέον επίσημα Τοπικό Αστυνόμο


Το καθήκον έχει αναλάβει ο αρχιφύλακας Ιωάννης Αντέμης

Στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος λειτουργεί πλέον, επίσημα, το γραφείο του τοπικού Αστυνόμου στη Μαρώνεια του δήμου Μαρώνειας  Σαπών. Η ιδέα για τη λειτουργία του γραφείου εκεί ήταν της δημοτικής αρχής και η υλοποίησή της προέκυψε από την αγαστή συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης.

Το γραφείο του τοπικού Αστυνόμου επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την περιοδεία του στη Μαρώνεια  και ήταν μάλιστα ο πρώτος επισκέπτης του, αφού το γραφείο ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις χθες (10/02).

Τι κάνει ο τοπικός αστυνόμος

Ο θεσμός του τοπικού αστυνόμου λειτουργεί μόλις από το 2017 και σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο, ο τοπικός αστυνόμος:

1) Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισης τους, τη συνδρομή της υπηρεσίας του.

2) Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και προβαίνει στις άμεσες -επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία.

3) Ενημερώνει άμεσα το διοικητή της υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισης του.

4) Υποβάλλει, καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.

5) Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

6) Αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Στο γραφείο του τοπικού αστυνόμου Μαρώνειας (που είναι ο αρχιφύλακας Ιωάννης Αντέμης) βρέθηκε μαζί με τον ΠτΔ και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης που σχολίασε ότι η λειτουργία του γραφείου στον οικισμό «είναι και συμβολική, αλλά και ουσιαστική».

https://www.xronos.gr/epikairotita/i-maroneia-ehei-pleon-episima-topiko-astynomo

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Στα βήματα του Οδυσσέα περπάτησαν οι πεζοπόροι του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ (30 φωτογραφίες)


Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι 90 συμμετέχοντες, από όλη την Θράκη, στην 5η πεζοπορική διαδρομή του ΔΡΟΜΕΑ, οι οποίοι γύρισαν τον χρόνο αιώνες πίσω και βρέθηκαν ανάμεσα στους μύθους της Οδύσσειας, των Καβυρείων μυστήριων, στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά και στην εποχή του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας.

Πέρα όμως από το ιστορικό της κομμάτι, η πεζοπορία Μαρώνειας-Πετρωτών, περιείχε 12,5 περίπου χλμ ήπιας άσκησης, δίπλα στην θάλασσα, ανάμεσα σε ελιές και βράχους, κάνοντας και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη, να αισθανθεί «χορτάτος» στο τέλος της διαδρομής. Με την σωστή οργάνωση από πλευράς στελεχών του ΔΡΟΜΕΑ, αλλά και την παρουσία 10 μελών της ελληνικής ομάδας διάσωσης Ροδόπης, οι πεζοπόροι αφέθηκαν στο να απολαύσουν και μόνο τις χαρές της διαδρομής.

Η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, ήταν συγκλονιστική, όταν μάλιστα γνωρίζουμε την προσπάθεια του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και πολλών άλλων φορέων, όπως η προεδρεία της Δημοκρατίας, να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Τον τερματισμό στα Πετρωτά, ακολούθησε ένα γρήγορο πρόγραμμα στρέτσιγκ και με τα λεωφορεία επιστροφή στην πλατεία της Μαρώνειας. Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Μαρώνειας, η ΙΠΠΑΡΧΙΑ , με τα καλούδια τους καλωσόρισαν τους πεζοπόρους, κάτι που έκαναν με χαρά και ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως και ο γνωστός Μαρωνίτης Κούλης Ταξιλδάρης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Οι δύο πολιτικοί εξήραν την σημασία τέτοιων επισκέψεων ανάδειξης της περιοχής και προέτρεψαν τους πεζοπόρους, να επαναλάβουν σύντομα την όμορφη αυτή δράση.

Ακολούθησαν επισκέψεις στο μουσείο της Μαρώνειας και στο ιστορικό δημοτικό σχολείο της, με την εκδρομή να ολοκληρώνεται, με ένα υπέροχο γεύμα σε τοπική ταβέρνα.

Ως ένδειξη καλής σχέσης μεταξύ τους, οι σύλλογοι ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ και Σύλλογος Γυναικών Μαρώνειας, η ΙΠΠΑΡΧΙΑ, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.

Το ΔΣ του ΔΡΟΜΕΑ ευχαριστεί το σύλλογο γυναικών, αλλά και τους τοπικούς πολιτικούς  για την όμορφη φιλοξενία τους, την ταβέρνα του Στράτου για την άψογη περιποίηση, όπως και το κατάστημα V15 του Γιώργου Βολουδάκη, για την έκπτωση που προσέφερε στους πεζοπόρους του ΔΡΟΜΕΑ.

Τα ΜΜΕ που προσφέρθηκαν να προβάλουν την δράση, ως χορηγοί επικοινωνίας, την εφημερίδα Γνώμη, το Maximum FM και την Ροδόπη Τηλεόραση, η οποία μάλιστα είχε και ζωντανή κάλυψη στην υποδοχή στην Μαρώνεια.

Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες στους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, που στηρίζουν από την πρώτη κιόλας δράση τις πεζοπορικές διαδρομές του.

Οι 6η πεζοπορική διαδρομή είναι ήδη έτοιμη να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και προτρέπει στους φίλους του ΔΡΟΜΕΑ, να προετοιμάζονται.

https://xanthinews.gr/στα-βήματα-του-οδυσσέα-περπάτησαν/
































Ροδόπη: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στη Μαρώνεια


Θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Μαρωνείας – Σαπών

Στη Μαρώνεια βρίσκεται εδώ και μερικά λεπτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Μαρωνείας – Σαπών. Η ατζέντα επαφών του ωστόσο «απλώνεται» πολύ περισσότερο από την επιτιμοποίηση, καθώς θα ξεναγηθεί στο αρχαίο θέατρο, θα εγκαινιάσει το γραφείο τοπικού αστυνόμου και θα παρακολουθήσει μία σειρά άλλων εκδηλώσεων-επισκέψεων.

Υποδοχή στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους

Ο ΠτΔ προσγειώθηκε περί των 09:30 στον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, από όπου αναχώρησε για τον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, μεταξύ πολλών άλλων, με όλες τις τιμές. Στην εκκλησία πραγματοποιείται δοξολογία από τον Μητροπολίτη και θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή ΔΠΘ Γεώργιου Τσιγάρα για την ιστορία του ναού.

Τον ΠτΔ συνοδεύουν επίσης οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, μεταξύ πολλών.   

Ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Περί των 11:00 ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος κι από την Υπουργό Πολιτισμού Λία Μενδώνη κατέφτασαν στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, όπου ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης αρχαιολόγο Χρύσα Καραδήμα και άκουσαν την ομιλία της αντιπρυτάνεως Δ.Π.Θ. και καθηγήτριας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Ζωής Γαβριηλίδου με θέμα «το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού».

«Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα στο θέατρο», είπε η κα Καραδήμα, με την κα Γαβριηλίδου να προτείνει: «θέλουμε να μετασχηματιστεί το θέατρο σε βιωμένο χώρο».

«Τελειώνω τη θητεία μου συμβάλλοντας στην ανάδειξη ενός σπουδαίου μνημείου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης είναι προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», δήλωσε η Υπουργός.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο για τον «Κύκλο Προσωπικοτήτων» που στηρίζουν την ανάδειξη  του  Αρχαίου Θεάτρου Μαρωνείας. Οι πρώτες υπογραφές τοποθετήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Πολιτισμού.

Τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμο Δημότη Μαρωνείας – Σαπών

Στη συνέχεια ο ΠτΔ μετέβη στο δημοτικό κατάστημα Μαρώνειας και συγκεκριμένα στο κεντρικό αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμου Δημότη Μαρωνείας – Σαπών.

Προηγήθηκε προσφώνηση από τον δήμαρχο κο Χαριτόπουλο, που υπογράμμισε ότι «το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας είναι μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας», ενώ σε ένα άλλο σχόλιό του πρόσθεσε: «ο Χρυσός της Θράκης είναι οι άνθρωποί της». Χαρακτήρισε τον ΠτΔ «ειλικρινή φίλο και συμπαραστάτη του τόπου», με τον δήμαρχο μάλιστα να δακρύζει. Η απόφαση ανακήρυξης του ΠτΔ αναγνώστηκε από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κυριακή Τσολάκη, ενώ ακολούθησε αντιφώνησε του Προέδρου της Δημοκρατίας και τραγούδια από την χορωδία. Κατά τη διάρκεια της τελετής δεν έλειψε και η απρόοπτη λιποθυμία νεαρής κοπέλας.

Σύντομα μετά την τελετή, ο ΠτΔ εγκαινίασε το γραφείο τοπικού αστυνόμου Μαρώνειας (θυμηθείτε εδώ την σχετική είδηση)

Ξενάγηση στο Αρχοντικό Ταβανιώτη

Μετά την τελετή, ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδεία επισήμων, μετέβη στο Αρχοντικό Ταβανιώτη, όπου είχε την ευχαρίστηση να θαυμάσει την «πλούσια» έκθεση αρχαιοτήτων που φιλοξενείται εντός, αλλά και να δει τον ιστορικό οικισμό της Μαρώνειας.

Η επίσκεψη του ΠτΔ ολοκληρώνεται αυτή την ώρα με γεύμα που παρατίθεται προς τιμή του στην ταβέρνα «Στράτος» από τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο. Η αναχώρησή του από τη Μαρώνεια προς το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης έχει προγραμματιστεί για τις 15:00.

Βίντεο:

https://www.xronos.gr/epikairotita/rodopi-o-proedros-tis-dimokratias-pr-paylopoylos-sti-maroneia